våra designers

Vi visar stolt upp en utvald kollektion av möbler tillverkade av kända designers. Utforska designs från Edin och Lina Kjellvertz, Bross, Sigfrid Billgren, MER Architects, Niklas Runesson och Elias Svedberg. Varje design återspeglar deras unika vision och hantverk, som skapar en kollektion där modern innovation blandas med tidlös design.

Edin & Lina Kjellvertz

Edin och Lina Kjellvertz, grundare av Dusty Deco, inledde sin resa inom design för tio år sedan, rotad i en gemensam passion för unika möbler och dekorativa föremål. Inledningsvis besökte de loppmarknader och förvandlade sitt hem till ett kurerat galleri av eklektiska fynd. I takt med att deras samling växte insåg de att det fanns en efterfrågan av föremål dem själva älskade.


Deras designprocess för Dusty Deco återspeglar deras engagemang för att designa möbler med värme och karaktär, som fångar ögat och speglar vad de själva skulle välja att ha i sitt egna hem. De tror på att omge sig med saker de älskar, en filosofi som genomsyrar deras arbete och deras mål att ständigt designa möbler de själva vill behålla långsiktigt.


Edin och Lina hämtar inspiration från livet som pågår omkring dem. Deras flytt till Mallorca har ytterligare format deras estetik, där livfulla färger och historisk arkitektur influerar deras design. Med en förkärlek för de eklektiska stilarna i södra Europa från 50- till 70-talet, kombinerat med uppskattning för Almodovars maximalistiska stil, presenterar de designkollektioner med inspirerande kombinationer. Edin och Lina älskar att experimentera med kontraster i sina designer, där de blandar material och proportioner. De kombinerar det eleganta med det grova, trä med marmor och mjuka tyger med polerade ytor. Deras design handlar om att skapa en harmonisk blandning av element de älskar från olika epoker.


Genom Dusty Deco bjuder Edin och Lina in andra att utforska sin vision av tidlös design, där varje föremål berättar en historia.

Bross

Bross är en Stockholmsbaserad arkitektbyrå som ägnar sig åt att skapa utrymmen som blandar klassisk elegans med en touch av lekfullhet – djärv men ändå disciplinerad.

Deras expertis spänner över privata bostäder, interiörer och möbeldesign. De är specialiserade på att bygga hållbara byggnader, tidlösa interiörer och hållbara möbler. Bross har en djup uppskattning för hantverk och material. I en tid där hantverk ofta prioriterar utseende framför kvalitet, fördjupar de sig i det komplexa, behärskar teknikerna och utgår från materialens inneboende kvaliteter.

Deras tillvägagångssätt är initialt okomplicerat och lösningsfokuserat, men de introducera gladeligen oväntade element. Vi strävar efter att våra projekt ska göra ett bestående intryck, kanske trigga en känsla av förtrogenhet eller framkalla ett kärt minne – en känsla av att vara "hemma".

Målet med Bross är att designa utrymmen där livet utspelar sig naturligt. De strävar efter klarhet i formen, ett lekfullt utforskande av proportioner och en harmonisk integration med det vardagliga och självklara.

MER Arkitekter

Stockholmsbaserade MER Arkitekter arbetar inom områdena arkitektur och produktdesign.

Som ett av Sveriges ledande arkitektur- och konsultföretag inom inredning skapar MER Arkitekter miljöer för bättre välmående. Uppdragen kan vara konceptuella eller funktionella, ofta i symbios. Företaget grundades 1982 och består idag av 29 anställda.

Lucas Hinneud är produktdesigner och inredningsarkitekt född i Stockholm 1981. Hans roll på MER Arkitekter är ofta att designa specialsnickerier och produkter – antingen som en del av ett större projekt eller specifika möbler direkt till en producent. I båda fallen med stort fokus på problemlösning och innovation för att hitta lösningar som håller över tid. Lucas har genom åren som aktiv designer mottagit utmärkelser både i Sverige och internationellt från bland annat Svensk Form, Salone Satellite, Estrid Ericsons Stipendium och Wallpaper Magazine för att nämna några.

Sigfrid Billgren

Sigfrid Billgren, född kreativ person från Göteborg, har sömlöst vävt in sin konstnärliga gobeläng i Stockholm. När Sigfrid bor och arbetar i denna livliga stad, är Sigfrids resa ett bevis på hans mångfacetterade talanger inom utställningar, design och kuratering.

År 2023 öppnades ett kapitel av samarbete och utforskning. Ett konstsamarbete med Svenskt Tenn visade upp Sigfrids förmåga att harmonisera med etablerade institutioner. Utställningar tillsammans med Gunnel Sahlin på Affordable Art Fair, kurerad av Galleri Glas, lyfte fram hans samarbetsförmåga och engagemang för att föra konst till olika publiker. Sigfrids kreativitet sträcker sig däremot bortom traditionella målardukar och innefattar även möbeldesign. Ett samarbete med The Ode To 2022 exemplifierar hans förmåga att blanda konst och design sömlöst. Den mycket efterlängtade lanseringen av soffbordet "Devon" för Dusty Deco på Nordiska Galleriet 2023 är ett bevis på hans designförmåga.

Med varje penseldrag och designtanke fortsätter Sigfrid Billgren att lämna ett outplånligt spår och formar kulturlandskapet med sin unika vision och kreativa uppfinningsrikedom.

Niklas Runesson

Niklas Runesson är en självlärd hantverkare och snickare uppvuxen i Småland, djupt rotad i ett familjearv av träbearbetning. I tre generationer har hans familj av träarbetare och ingenjörer, verksam från 1945 till 2000, specialiserat sig på tillverkning av svarvade leksaksdelar. Med utgångspunkt i denna rika tradition för Runesson sitt arv in i nuet med en modern twist.

Han skapar sina verk intuitivt och förlitar sig ofta på enkla skisser, nästan som anteckningar, för att vägleda sin process. Med inspiration från naturen såväl som från hans fantasi, förkroppsligar Runessons verk en lekfull men mystisk egenskap. Hans vägledande mantra, "vänlig varelse", är ett tema som återkommer i hans design, och fångar den nyckfulla och lättillgängliga andan han ingjuter i var och en av sina skapelser.

Elias Svedberg

Elias Svedberg (1913–1987) var en välkänd och hyllad svensk inredningsarkitekt och möbeldesigner. Efter att ha studerat under designern Carl Malmsten och skaffat sig erfarenhet i USA och runt om i Europa, startade han sin egen arkitektverksamhet innan han anslöt sig till Nordiska Kompaniet (NK) 1944.


På NK blomstrade Svedbergs karriär. Han blev en nyckelfigur i företagets inredningsavdelning och avancerade så småningom till chef för NK-inredning 1952, och senare blev han försäljningsdirektör för NK. Under denna tid arbetade han nära textilkonstnären Astrid Sampe och skapade anmärkningsvärda designer, som inredningen för New Yorks världsutställning 1939 samt Paris-soffan, som först ställdes ut på världsutställningen i Paris 1937.


Svedbergs innovativa bidrag inkluderade också Triva-möbelserien, ett koncept för platta paket som han utvecklade för NK. Dessutom var han involverad i att starta NK-Bo där han senare blev chef. Hans verk har visats i stora utställningar och samlingar, inklusive Nationalmuseum i Stockholm.


I dag står möbler som Paris-soffan, Safari-stolen och Elias-fåtöljen på Dusty Deco som hyllningar till hans arv och visar hans mästerskap i att kombinera tidlös estetik med funktionell design.